Tweede Kamerverkiezing 2010

 

Tweede Kamerverkiezingen juni 2010

Hieronder staat de grafiek van de zetelverdeling in de Tweede Kamer van juni 2010 (licht gekleurd) met de vorige van november 2006 (donker). Er hebben grote verschuivingen plaatsgevonden met als opmerkelijkste de halvering van het CDA, terwijl de VVD nipt de grootste is geworden.

Het totale aantal vrouwen is gegroeid van 54 naar 61. Twee vrouwen zijn d.m.v. voorkeurstemmen gekozen en wel bij het CDA mevr. Uitslag vanaf de 31ste plaats van haar lijst en bij D66 mevr. Dijkstra vanaf de 13e plaats. Doordat de heren Balkenende en De Vries hun zetel niet hebben aanvaard, zijn mevr. Bruins Slot en de heer De Rouwe in hun plaats gekozen.

Vervolgens de percentages vrouwen in de Tweede Kamer. Vergeleken met 2006 is het percentage vrouwen gegroeid van 36% naar 41%. Op zich niet slecht te noemen, terwijl de meeste partijen in meer of mindere mate vooruitgaan. Vooral de PVV doet het slecht met maar 17% vrouwen en ook de SP blijft achter met maar 33%, wat zelfs een achteruitgang is van 3%.

Tenslotte de voorkeurstemmen, dat zijn de stemmen die niet op de lijsttrekker zijn uitgebracht. Van de 10 partijen zijn er maar drie waar de mannen meer stemmen trekken dan de vrouwen: het CDA met een groot verschil, de CU met heel weinig verschil en vanzelfsprekend de SGP die geen vrouwen op de lijst toelaat. Bij alle zeven overige partijen zijn aanzienlijk meer voorkeurstemmen op vrouwen uitgebracht.